Google översättning:

Du avgör själv när det är dags att måla om, byta ut spisen, lägga in parkettgolv och tapetsera eller göra andra förbättringar i din lägenhet. Funderar du däremot på ett omfattande renoveringsarbete så måste du ha styrelsen skriftliga tillstånd.

Ansökan ska innehålla detaljerade ritningar och beskrivning hur arbetet ska utföras. Beslutar styrelsen att godkänna renoveringen, tänk då på att fasta anslutningar får endast utföras av en behörig fackman.

För att ansöka om renovering skall du kontakta HSB:s kundtjänst!

Vad är en ”omfattande renovering”?

Som omfattande renoveringar räknas bland annat ändringar av ventilations-, el-, värme-, vatten- och avloppssystem samt flytt av vägg. Vid badrumsrenovering krävs att certifikat kan upvisas från godkänd entrepenör och att asbestprover av plastmattans undersida och kakelfogar tas innan påbörjat arbete. Du som bostadsrättsinnehavare ansvarar för detta.

Ytterligare regler finns i våra stadgar.

Installera diskmaskin

Att installera en diskmaskin i köket klassas inte som en ”omfattande renovering”, även om det innebär dragning av el till dit maskinen ska vara placerad. Kravet är dock (som alltid) att en behörig elektriker genomför dragningen av elen.

Inglasning av balkong

Vid inglasning av balkong ska arbetet utföras så det överensstämmer med bostadsrättsföreningens bygglov. I annat fall är den boende tvungen att söka eget bygglov.

Ventilation

För ventilationen får inte till- och frånluftsdon blockeras eller sättas igen av något föremål. Endast motordriven kolfilterfläkt, alternativt volymkåpa, får monteras ovanför köksspisen. Dessa får inte anslutas till frånluftsdonet.

Vid inköp av kranar, tänk på att köpa en kvalitetskran. Billiga och dåliga kranar kan orsaka problem för en hel trappuppgång. Kontakta därför gärna fastighetskontoret så hjälper de dig med råd om lämpliga kranar.

Är du osäker? Har du frågor?

Kontakta föreningskontoret innan du påbörjar renoveringen! Vill du också veta mer om vad du får göra i din lägenhet? Klicka i så fall här för att få mer information om underhållsansvaret.

Ladda ned dokument

Du hittar dokumentet under Blanketter.


Denna sida skapades 2015-01-07 av Jyrki Sahamies.
Denna sida uppdaterades senast 2024-05-23 av Pirjo Suur-Askola.